Våra trädgårdsprojekt

Sten vs blommor!

Stenträdgårdar? Njae, inte min favorit. Det finns trädgårdar med en hel framsida enbart med stora, vassa icke-inbjudande stenar och INGA växter!  Känns i bland som att det är min uppgift att omvända dessa kunder och inspirera dem till att välja mer växter eller, lika delar stenar och växter (minst!) Varför vill man ha en hård, kall o steril trädgård? Lättskött?  Det är inte ovanligt att  markduk inte läggs som spärr mellan marken och stenen och därför dröjer det sällan till fröogräset slår rot under stenen. Rensa ogräs i sten – gör ont i fingrarna och är hopplöst jobbigt. Eftersom löv och skräp faller ner mellan stenarna och förmultnar- därefter blir jord. Detta lägger sig även på markduken under stenen och där gror efter några år ogräset också! Noggrannhet krävs med att städa bort allt löv och skräp som hamnar på stenarna! Viktigt att tänka på är också att beställa rotogräsfri jord för det finns ogräs som kan växa genom asfalt och då också genom markduk! Det sprutas på mycket gift på dessa stenträdgårdar, vilket inte är bra!  De få Växter som finns planteras i hål i markduken och sten läggs ända inpå. Det gör att maskar inte kan dra ner löv och växterna gödslas inte mer än vid själva planteringen. Efter 3-4 år blir jorden steril och växterna mår sämre och  går tillbaka i utvecklingen. Växter är som vi människor, de behöver mat annars dör dom!

IMG_2841.JPG

Som en omålad duk på ca  90m 2  som väntar på färg! Känns som alla mina ”före bilder” är tagna i regn eller snö! Vid mitt första besök var allt borttaget och mina kunder hade inspirationsbilder som visade vilka förväntningar och drömmar de hade om sin  nya framsida. Bra att visa bilder så man lätt kan förstå önskemålen, det blir mindre missförstånd då!

Härliga, böljande lavendelfält och kritvit stensträdgård med formklippta växter! Den bilden med sten har jag fått se flera gånger! Det är en drömbild av trädgård för många.   Det är absolut det roligaste med mitt jobb -utmaningen att hitta en väg som gör kunden nöjd (och även mig!) Det är dessutom allra roligast när kunderna är öppna för förslag och vi får båda jämka – på båda hållen! Jag vill ju  ALLTID ha fler växter! 😉  Växterna ska  också passa i vårt klimat och i det läget som finns, det väger också tungt i växtvalet. Här var det en halvskuggig framsida, enbart skugga närmast huset (vit sten i skugga blir snabbt grön av mossa och alger) Lavendel är solälskare och inte särskilt härdig i vår zon vissa vintrar. Det är därför ett osäkert kort om den ska planteras i mängder. Hur fin lavendel än är, så blommar den ju inte jätte länge och ser ganska trist ut fram till juli. Det var mycket att väga in men trevliga kunder som var öppna för andra förslag och lyssnade på alla mina argument.

IMGP0988

Hur blev det nu då?

Jag kan erkänna att i detta läget i uppbyggnaden började jag känna mig orolig. Det var en rejäl utmaning och jag hade grunnat, skissat, suddat och börjat om igen… Ville ju så gärna hitta en medelväg som mina kunder blev nöjda med!  Det slutade med stora, böljande planteringar på diagonalen för att förstärka trädgårdens form, den gick ner i en spets mot vägen. De flesta trädgårdar är ganska lika, kantig ruta på framsidan. Allt som bryter av ger spänning och förtjänar att framhävas! Rostiga järn upphöjda i olika nivåer för effekt både från sidan och för att framhäva växterna ännu mer. Det längsta planteringsytan är på 7 meter så det blev väl tilltagna ytor med växter. När vi byggt upp järnen och  lagt på den fula duken så var det svårt att behålla målbilden, det snyftades ett par gånger i processen 😉

IMGP1003

Några ton sjösten senare och växterna planterade, järnet börjar sakta rosta men stegstenarna kvar…

IMGP1237

Stegstenar i sandsten bryter av sjöstenen i två olika fraktioner men de har samma varma gulmelerade färg och de är mjuka, slipade av havet.  En stor sten valdes ut med omsorg och grävdes ner för att se naturlig ut. Vassa stenar på högkant och ovanpå marknivå väljer jag bort! Mycket sten, visst men när växterna blivit större blir det bättre balans.

DSC_0110 (2)

Gången känns nedsänkt när växterna blir större och de mjukar upp både järn och sten.

DSC_0056

En underbar Bonsai  Idegran – Taxus media `Hilli´ den vackraste jag planterat (och tyngsta) som jag handplockade i Holland! Hedersplats mot väggen mellan fönsterna så att belysningen  framträder bäst. Framför upplysta fönster försvinner effekten, därför viktigt med placeringen!

DSC_0102

Perennerna valdes efter Lavendelns färger. Längst bak den mörk lila  Stäppsalvian –Salvia nemerosa `Caradonna´. Mot stäppsalvian syns det vitkantade Tuvröret – Calamagrostis acutifolia Òverdam´. Här har det inte gått upp i ax än och Praktnävan – Geranium `Rozanne´ har precis börjat blomma i ljuslila. Har nämnts tidigare men… fantastisk lång blomningstid juni-okt (nov om inte snön kommit tidigare!)

DSC_0109 (2)

Längst fram den lägre och blåare Stäppsalvian – Salvia nemerosa `Ostfriesland´, bra sort som förutom att den är vacker så kan den klippas ner ett par ggr/säsong och ändå hinna blomma om senare.

IMGP1571

För extra blomning i maj-juni finns Kirgislök – Allium afluatense Àtropurpureum´ som ger höjd med sina lila bollar. De får lite ledsna blad tidigt så därför bra med nävan som får växa upp och dölja blasten efter blomningen.

Mellan november – maj då när inget blommar? På vintern får det vintergröna huvudrollen. Förutom Bonsaien finns Järnek- Ilex mes. `Blue Maid´ och Trådcypress – Chamaecyparis psifera `Filifera Nana´ och vintergrönt Japanskt Starr – Carex morrowi Ìce Dance´.  Vintergröna marktäckare är Murgröna – Hedera Helix `Huldra´ och Skuggröna – Pachysandra terminalis . Dessutom är Tuvrören så vackra även på vintern, här med kvällssolen som lyser upp gräset. De får en  fin siluett som ljuskaskader  när markspotarna lyser upp dem i mörkret.

DSC_0059

Det blev mycket sten men det behövdes rejäla planteringsytor för att få bort den hårda känslan som sten kan ge. Här får varje växt möjlighet att bli större och man kan gödsla dem varje år. Visst är  det häftigt med få sorter i stora mängder!  Vi blev nöjda både jag och mina kunder. Jag är så tacksam för att jag fick förtroendet och för att jag fick plantera så många växter som det till slut blev! Sten kan bli fint men det krävs många växter för att det ska bli bra!  Faktiskt kom även en granne och presenterade sig i våras och tackade mig för att han nu fått så fin utsikt från sin tomt! 🙂

.

En reaktion till “Sten vs blommor!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s