Inspiration

Gräsligt vackert!

Gräs ger rörelse och liv i trädgården. Några fina sorter som lever upp till sitt namn ”prydnadsgräs”.

Alunrot, silverhavre

DSC_0040

Silverhavre –Helictotrichon sempervirens är ett vinter”grönt” gräs med silvrigt bladverk. Älskar rödbladigt mot silvrigt som här tillsammans med Alunrot och nästan svarta tulpaner. Rostiga lådor som ramar in mitt växthus, de är utan botten och klädda med frigolit på insidan. Växterna har klarat många vintrar nu. Bättre än att ha växter i krukor året runt!

DSC_0529

På sommaren kommer de halmgula axen som får vackert överhäng. Väldigt torktåligt gräs som älskar soligt läge. Klarar tuffa tag och lite skötsel. Var några år sedan vi gjorde den här rondellen men gräsen har aldrig behövts bytas ut.

Glansmiskantus kallas även för Japanska prydnadsgräs, finns  väldigt många sorter. Många får vackra ax på sensommaren men även bladen är dekorativa. Alla gräs klipps ner på våren när tjälen släppt till ca 10 cm kvar, sena i starten så dessa gräs är ganska oansenliga fram till midsommar. Kräver dessutom en hel del sol och vatten för att hinna få sina fina ax (förra sommaren var det för lite sol!). Pampigaste gräset till vänster som heter Miscanthus sin. `Malepartus´ tillsammans med höstphlox. Gräs är vackra i stora krukor också, här min favorit Miscanthus sin. `Kleine Fontäne´ som får ax tidigt och under hela hösten (remonterar) ser därför verkligen ut som fontäner med rosa/silvriga ax!

Årstid tuvrör 1

Fantastiska Tuvrör – Calamagrostis acut. Òverdam´ -kan aldrig få för många av dem! Grönskar tidigt så stor fördel att så fort de klipps ner så kommer de fräscha vitkantade bladen upp igen. Här i maj-juni tillsammans med Kirgislök – Allium afluatense Àtropurpurea´ i knopp. Första säsongen efter planteringen vid Älmhults pastorsexpedition och har växt till sig bra!

Redan i juni-juli har axen visat sig! Stadigt och strikt men bildar redan väggar till uteplatsen, transparant men ändå rumsbildande.

DSC_4707

Mitten på oktober och gräsen har gulnat och är så vackra tillsammans med höstfärgerna. Får försöka ta en vinterbild också i framtiden för då får de vintergröna Thuja kloten och gräsen ha huvudrollen. Det är alltid mitt fokus att en plantering ska vara vacker vid alla årstider och då är Tuvrör absolut favorit!

DSC_0148

Utmed slänten finns Liten Stephanandra som får fantastiska höstfärger i koppar/orange och är bästa valet i svårskötta slänter. För att ge liv och lite extra höjd finns Jättetåtel-Molinia caer. `Transparent´ med i övre kanten. Får manshöga ax som ger ett luftigt uttryck. Tyvärr ingen vintersiluett då de rasar på vintern, därför bäst som ett komplement och ingen huvudroll! Älskar höstfärger och Björkspirea och flocknäva är mest lättskötta men också fantastiska från vår till höst!

Murreva, hakonegräs o jap.lönn

På plantskolan fick en av våra odlingslådor i rostigt järn, plantering med fint Hakonegräs –Haconechloa macra Àureola´. Här som underplantering till en japansk lönn. Murrevan förde en ojämn kamp och vann till slut! Än en gång, använd gärna gräs i krukor det ger fina kombinationer och finns oändligt många möjligheter!

 

 

 

 

En reaktion till “Gräsligt vackert!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s