Inspiration

Sensommar blomning

Fantastiska växter som gör sommaren längre och vackrare…

Favoriter i lila, den skira Klockrutan – Thalictrum rochebrunianum med sitt vackra bladverk och en riktig höjdare på drygt 150 cm! Fjärilsbuske – Buddleja davidii som är en riktig fjärilsmagnet som tyvärr inte är överdrivet härdig, mina får övervintra i ett gammalt hönshus!

Blommor i vitt som ger kontrast i blomformen – spiror och bollar! Skuggtålig Vidjehortensia – Hydrangea arborescens och den högresta Kransveronican – Veronicastrum virginicum alba är väldigt vackra tillsammans. Vitt ger bäst lyskraft med mörk fondvägg bakom som här Avenbokshäck och grå/blått plank. Finast i skuggläge, då syns de bäst!

Längeblommaren Praktnäva – Geranium `Rozanne´ i vackert sällskap med  Stäppsalvia – Salvia nemerosa `Caradonna´ och Solhatt – Echinacea purp. Àlba´ . Fick inspiration av en vän som slängt in lite Sömntuta frö- Eschschoizia californica i perennplanteringen för extra kontrast. Kommer därefter tillbaka varje år (om man inte är för noggrann med ogräsrensningen!!).

Min rosrabatt har den vackra rosen Jacqueline du pre hedersplats tillsammans med klippt buxbom häck, vit stäppsalvia, Fjäderaster –Kalimeris incisa alba som är fin som snittblomma. I denna planteringen är det bara sol fram till middag men det ger ändå riklig blomning!

Skir och lite vild plantering med vitblommande rallarros –Epilobium angustifolium album, inte alls lika invasiv som den vanliga. Har här sällskap med ettåriga Blomstermorot – Daucus carota `Dara´ och det fräcka gräset Jättefjädergräs – Celtica gigantea (Stipa g.) För att lugna ner och rama in den vilda planteringen gör sig Buxboms häcken perfekt!

En plantering som gjordes efter min trädgårdsutbildning där vi fick lära oss att ta sticklingar på både buskar och perenner. Det blev många växter och fler blev det efterhand, ett intresse som har ”växt”. Det blev några nya land efter som inget slängs, av princip! Det ger bra övning att utgå från växter som finns och sedan kombinera dem på bästa sätt så de framhäver varandra. Lättskött! Här samsas Kärleksört – Sedum `Matrona´, Kransveronika – Veronicastrum virginicum Àpollo´ och Praktnävan Geranium `Rozanne´ bland många andra…

Solhatt –Echinacea purp. `Double decker´ egen frö odling som jag har haft i många år, de blir fler med tiden då den självsår sig bra! Denna sorten bildar på sensommaren en extra blomma ovanpå den första. Därför blommar den extra länge. Svår att hitta hos perennodlarna men kanske nästa år…Syrenhortensia – Hydrangea paniculata Grandiflora och Tuvrör –Calamagrostis acut. Overdam är några favoriter att använda tillsammans!

Sirlig och rosasilvrig Höstanemon-Anemone tomentosa `Robustissima´ ser många som ett ogräs men hos mig är den tyvärr ganska stillsam. Hade gärna haft fler och mer av denna! Ibland när man är på liten runda i trädgården ser man kombinationer som är oväntade! Här fick Höstaster –Aster novi-belgii en vacker bakgrund av Klätterhortensian – Hydrangea anomala ssp. petiolaris som tacksamt klär in hela husets fasad.

Fantastisk Astilbe – Astilbe Color Flash med ett ovanligt vackert bladverk som skiftar i färg och får härliga höstfärger. Ger bäst effekt när de är flera som i Sofiero där jag tog bilden. Så snygg tillsammans med rosa blommande vidje hortensia som – Hydrangea arborescens `Pink Annabelle´. Har dessutom en ”böjelse” för Dagliljor –Hemerocallis som ger samma effekt som prydnadsgräs när man är ute efter kontrasten i bladformen, tjusig blomning på köpet och finns i mängder av sorter i olika färger!

En trädgård med växter-enbart vitblommande! Solhatt igen och den här heter Echinacea purp. `Virgin´, härligt limè/vit och absolut min favorit! Många har planterats och de har dessutom visat sig vara tåliga och kommer snällt tillbaka varje år (inte alla som gör av de nya sorterna). Jag gillar kontrasten med tydliga, stora blommor som lättas upp av skir blomning som t ex Stenkyndel –Calamintha nepeta nepeta och prydnadsgräs. En ”New plant of the year”vinnare 2011 på Chelsea Flower Show är en Trädgårdsanemon- Anemone `Wild Swan´. Värdig vinnare då den blommar från maj till september och är  bedårande vacker med sin enkla blomma i vitt med lavendelblå baksida.

Bodil Landén
bodil@skinnarna.se

2 reaktioner till “Sensommar blomning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s