Första gången jag besökte familjen Lassila är för snart 10 år sedan. Här har trädgården byggts upp i omgångar och det har varit så roligt att fått hänga med hela vägen. Först fick jag hjälpa till med växtval och plantering på trädgårdens baksida. Vill ni se hur den svängda lådan gjordes, växthuset med odlingslådor och två härliga uteplatser… så finns fler bilder här…

Den uppbyggda planteringslådan var mitt första projekt. Den och trädäcket var redan planerade men växterna skulle väljas och planteras så det blev startskottet. Lådan i lärk och med betongsits som delar upp planteringslådorna har klarat sig fram tills förra året så inte riktigt 10 år stod den pall. Nu är det dags att byta ut den mot corten istället.

Växthuset kom på plats 2013 och 2017 började vi med odlingslådor och planteringar. Allt har växt till sig så bra! Trots att en älg halverade Skenkamelian – Stewartia pseudocamelia så ser allt så frodigt ut! Maria har hängt upp en rund spegel på spaljén vid växthuset som lurar ögat om en månportal – fönster som skapar siktlinje! Smart idé!

Det är ju inte ofta en trädgårdsmästare får spegla sig på jobbet…. så det gäller att passa på att vara lite fåfäng! 😉 Köpte en likadan spegel idag och nu kanske den hamnar i visningsträdgården istället för badrummet på trädgårdsfabriken…

Nästa önskemål på listan var ett inglasat uterum med trädäck för kvällssolen. Bra närhet till växthuset och med ny häck av avenbok skulle ge mer insynsskydd till platsen….

Sagt och gjort! 😉 Trädäcket på plats, vackra cortenlådor och avenbokshäcken har börjat bli tät och tänk vilken förändring det blev!

I lådorna önskades doftande växter för att ge platsen inte bara en vacker inramning utan även en extra njutning av väldoft! Här några av dem som den blommande Kaprifolbuske- Lonicera periclymenum Honey Babe´ och Silverax - Actaea simplex
Brunette´ som doftar vanilj på sensommaren.
De upphöjda lådorna gör också att växterna kommer upp i ”näshöjd”. Träd av Dvärgsyrén- Syringa meyeri `Palibin´, Smultronschersmin – Philadelphus Lemoinei `Mont Blanc´ och perenner som Timjan- Thymus pseudolanuginosus och blåphlox – Phlox divaricata ger doft och blomning under många kvällar från vår till höst. Här finns även doftande hyacinter och narcisser ännu tidigare på våren.

De båda uteplatserna binds ihop med de vackra granitplattorna som fortsätter utmed fasaden. Fint att rama in huset och under takutsprånget är det bäst att undvika ha gräsmatta eller växter då det är en torr växtplats och inte bra för fasaden heller.
I trädgården fick svarta spaljéskärmar ge insynsskydd och bidra som fondväggar för vackra växter. Här vid gången från trädäcket på baksidan till framsidan blev en fin gång av granitplattor i skifferkross. Vildvinet . Parthenocissus Quinquefolia Èngelmanii´ är planterad på baksidan av skärmen och draperar både vägg och stenläggning så fint! Bra sätt att plantera klätterväxter på skuggsidan då de kommer dra sig mot ljuset och visa upp sig på den sidan man helst önskar.

Äntligen var det dags för ”ansiktet utåt”! Stenläggningen var gammal och behövde bytas ut och planteringarna hade de starkaste vunnit kampen genom åren och mest fanns höstanemoner och daggkåpa kvar. Takutsprånget var brett och därför bäst att inte ha några växter under taket… torrt och inte bra för varken hus eller träd.
Stegstenarna fortsätter gången fram och spaljéer kommer därefter på plats. Stenläggningen var en utmaning med både en rund uteplats och planteringar både i stenläggningen och som inramning. Resultatet blev så fint med natursten och att det är hållbart och snyggt i många, många år gör det så mer värdefullt än betong.

Här syns hur skärmarna lappar över varandra och ger en mer spännande trädgård där inte allt syns på en gång. Här nyplanterat och det är alltid lika fantastiskt roligt att äntligen få växterna på plats – både för oss men allra mest för kunderna så klart! Flisbys färdiga rundel av svart skiffer fick snygg inramning av granit och cortenjärn. Även trappan fick ny beklädnad av granit – elegant!

Växter finns både på fram och baksida och gör att skärmarna blir vackert inbäddade av det gröna! På denna sida var det lite mer skugga och här fick Höstanemoner – Anemone toment. `Rubustissima´ bli välkomna tillbaka! Flera sorters Glansmiskantus –Miscanthus sinensis fick också plats och jag tycker att gräs blir så vackra mot en mörk vägg. Att välja olika sorter ger en fin kontrast i axen och i bladform – mer liv och så vackert även hela vintern!

I planteringen som bäddar in uteplatsen fick många favoritväxter ta plats. Ett träd som är vacker under alla årstider passar ju allra bäst där man varje dag året runt passerar. Glanskörsbär- Prunus serrula har en vacker kopparglänsande stam och därför väljer man helst ett träd med många stammar! Så fin att belysa och här där en av El- TT ägarna bor finns så klart belysning på alla rätta ställen, så även på trädet. Jag hade även valt många prydnadsgräs för att ge liv och rörelse till planteringen. Tillsammans med de klippta kloten av både vintergröna buxbom – Buxus sempervirens och silvriga klot av Havtorn – Hippophae rhamnoides `Hikul´ som ser ut att rulla runt bland de fina perennerna!

Upprepar mig igen… men det är så fint (tycker jag..) när de välklippta strikta kloten får kontakt med de vildare och fjäderformade gräsen som kommer upp bakom!


Vi har den stora äran att få hjälpa till med beskärning och det vackra glanskörsbäret får en klippning varje sommar. Då försöker vi glesa ur, stamma upp och klippa in kronan, lite varje år är bättre än sällan och mycket! Dessa träd kan bli helt fantastiska om man är med dem hela vägen med uppbyggnadsbeskärning och detta trädet har redan nu efter bara 3 år så fin balans och välformade stammar! Låter jag kär.. japp 🙂 Under ett sånt här träd planterar man låga marktäckare… man vill ju se alla fina stammar!

När tuvrören – Calamagrostis acut. Òverdam´ har fått höjd på sommaren blir det en mysig gång fram och de stabila axen står fint hela hösten och vintern. Fina att belysa! För att få en masseffekt av gräs så krävs det minst 7 st av samma sort för rätta känslan! 😉 (gärna fler så klart!)

Tre likadana träd finns på framsidan av sorten Dvärgkörsbär – Prunus incisa `Kojou-No-Mai´ som är ett av mina favoritträd när det gäller att välja träd som inte blir för stora. I år verkar det helt omöjligt att hitta dessa, slut hos odlare och det tar ju tid att få nya stora igen. Dessa träd blommar fantastiskt på bar kvist i rosa som bleknar till vitt. Glödande höstfärg och fina krokiga grenar som är fina att belysa på vintern då de träder fram.


Det har växt bra i cortenlådan som skiljer av mellan carport och uteplats. Det fina Glansmiskantus – Miscanthus sinensis `Morning light` har ökat i volym rejält! Här finns även en vintergrön Silverbenved – Euonymus fortunei Èmerald Gaiety´ och det rödbladiga Getriset – Diervilla splendens `Diva´ som blommar från juni-september i månskensgult och blommorna drar till sig många pollinerare! Får eldröd höstfärg och en favorit när det gäller rödbladiga kompakta buskar som är lättskötta dessutom!

På spaljén växer också en fin Italiensk klematis – Clematis viticella `Romantica´ som även den blommar länge juli-okt och har fantastiskt djupvioletta blommor. En fördel med de italienska sorterna är att det går att klippa ner dem på hösten så man slipper att det hänger något visset vid entrén hela vintern.
Soptunnor är alltid en trist ”måste”. Att ha dem synliga och det första man ser är inte så roligt… Det finns lösningar och en av dem är att flytta in dem ett par meter och sätta en plantering framför och en skärmvägg som både blir en fondvägg åt växterna men även ett insynsskydd för sopkärlen. Här på baksidan går avenboken in som en ”innervägg” och kommer även dölja dem från trädgården. Den fina stenläggningen av granit och smågatsten blir extra fin med corten järnet som kantar häcken.

I planteringen framför sopstationen finns både vackra Japanska gräs – Miscanthus sinensis och Syrénhortensia – Hydrangea paniculata `Pinky Winky´ Så fina tillsammans då de båda skimrar i rosa och lyfter varandra i både kontrast av det mer vilda mot de stabila blommorna men även i bladformen.
Asfalten på garage uppfarten var sliten och ojämn. Jag tycker att asfalt är väldigt praktiskt på en uppfart och med lite ”piff” som en fin fris av smågatsten som ramar in och delar upp gör den extra elegant. Råkantstenen av granit mot gräsmattan blir en fin avgränsning och här är det bättre val än corten då det är lätt att köra på kanten när det är snö och den inte syns. Stenkanten är hållbarare och blir dessutom bra mot planteringen då den hjälper till att höja nivån på växterna!
Att göra trädgård hos specialister på ljussättning resulterar också i att trädgården blev så fin även under den mörka tiden! Här en liten film på belysningen som blev en del av ett reklaminslag för EL-TT. Det är så mycket finare att lyfta växterna med diskreta ljuskällor än att sätta bländade pollare eller höga lyktstolpar. Tack EL-TT för lånet av filmen 🙂 Stort tack även till familjen Lassila för ert förtroende och för ett gott samarbete. Stolt á och glada är vi att få äran att följa med er under hela er trädgårdsförvandling! Trädgården är så väl omhändertagen av er och får därför växa och förbättras för varje år som kommer… Bra jobbat!!
Ett trädgårdsprojekt kan lätt starta upp flera kommande och ju finare det blir – destu större blir intresset och glädjen att umgås i den! Bästa resultatet 🙂
Hej!
Ni var hemma hos mig i Ryssby för snart 2 år sedan. Jag fick många tips av er hur jag kunde göra, men jag har inte kommit till skott.
Förstår om jag är sent ute för att få hjälp i år.
Jag hade iallafall velat ha hjälp med att plantera häck utmed tomten samt piffa till vid entrén så det blir mer välkomnande.
Mvh Lillemor Johansson Kungsvägen 16 Ryssby 072-7043405
GillaGilla
Hej Lillemor! Vi kontaktar dig nästa vecka!
Vi kan kolla vilken storlek på plantor du vill ha.
Ha en fin påsk! 🙂
Mvh Bodil
GillaGilla
Örgryte Koloniträdgårdar som anlades 1915 kan man bara mycket varsamt förnya, men då är flera av dina fascinerande tips till nytta och nöje, tack!
GillaGilla
Roligt att ni kan hitta hjälp och inspiration på vår blogg! Tack för värmande ord. Lycka till med odlingarna i år 🙂
GillaGilla