Inspiration

Höstligt trädgårdspyssel!

Sensommaren är både en tid att njuta av blomning och skörd av säsongens odling men även en tid för förberedelser inför hösten. Trädgården har gett mycket och behöver få lite tillbaka för att få bästa avslut och bra invintring. Redan nu kan vi påverka nästa års blomning och fruktsättning. Här kommer lite om det och även annat som det är tid för framöver.

På våren gödslar man med kväve (N) som är tillväxtmotorn för växterna. Men på hösten  är det viktigt att växter får avmogna och därför ska man inte ge för mycket kväve på sensommaren, då får växterna sämre härdighet och blir mer mottagliga för sjukdomar. Ko/kompost kan man dock alltid använda då det inte är så mycket kväve i det utan fungerar bra som jordförbättring vilket berikar mikrolivet och påverkar strukturen på jorden positivt. På hösten behöver man istället tillföra fosfor (P) & kalium (K)

P- Fosfor ger bättre blomning och fruktbildning.

K-Kalium Ökar sockerhalterna (smakrikare frukt), gör att växterna avmognar på hösten, ger bättre härdighet på växterna. Ger starkare stjälkar och rötter.

Eftersom PK inte är lika lättlösligt som kväve så är Spett metoden ett bra knep att hjälpa växternas rötter att tillgodose sig näringen; Gör hål runt trädet i dropplinjen (ytterkanten på trädkronan, se bilden) ca 20 cm djupa (ca 70-100 cm mellan hålen) -häll i en liten näve pk-gödsel i varje hål. Kan få ett träd som aldrig blommar/ger frukt att komma i gång! Höstgödsel/PK-gödsel innehåller inte kalk och kan därför ges även till surjordsväxter (kalkskyende växter) som t ex  Magnolia. Algomin trädgårdsgödsel kan också användas som höstgödsel och med spettmetoden men eftersom den innehåller kalk så används den ej till kalkskyende växter. PK gödsel och Algomin är även bra att tillföra flera gånger under växtsäsongen och inte bara inför nästa säsong. I år har vi köpt PK-gödsel i storsäck med högre näringsvärde både för att kunna ge bättre pris och för att våra kunder kan få köpa just den mängden som de behöver i sin trädgård.  Kontakta oss på vår Hemsida om ni vill veta mer!DSC_1439I våras frös tyvärr många blommor på våra fruktträd och därför ett dåligt frukt år hos många av oss. Bäst klarade sig mitt äppelträd Malus domestica `Katja´ E som  redan från första året har gett så mycket frukt. Det kan behövas gallras om frukterna sitter för tätt eller om grenarna inte klarar den extra tyngden. Bra att se till sina fruktträd och ge extra stötta om det behövs innan det är för sent.

Det som är fokus på att beskära just nu och de närmaste månaderna är Prunus släktet – Stenfrukter. Eftersom de är känsliga och har tendens att blöda och får lätt så kallat gummiflöde (en gulbrun tjock sav som uppstår i sårytan) om de beskärs under fel period. Hit hör körsbär, plommon, persika, aprikos, nektarin mfl. Viktigt är också att inte beskära för hårt – bättre lite varje år! Att glesa ur och ta bort felväxande grenar och ge plats åt friska och välriktade grenar istället är ett bra mål. Har man gjort ett bra jobb så ska det helst inte synas att det har blivit klippt, bara att man ser en ”luftigare” krona! Här har mitt Prunus avium `Stella´E fått årets klipp. Ett självfertilt träd som får goda sötkörsbär (när inte fåglarna hinner före). När det gäller körsbär kan det vara bra att välja en svagväxande stam som GiSelA  som blir ett mindre träd och inte behöver riktigt lika mycket beskärning. Kan vara svårt att skydda bären med nät om träden blir för höga. Jag som gillar att beskära och har gott om plats har valt en grundstam på Prunus avium som är ett vanligt fågelbär….vilka vill bli stora av sin natur! Att klippa i J-A-S (juli-augusti-september) har nu blivit mer J-A-S-O-N då våra milda höstar tillåter oss att få längre tid att hinna med… 😉

Tomaterna i växthuset har fått mycket näring av Bokashi-lakvatten och kanske det blev lite för mycket tillväxt på blad istället för blomning i år… Nu behövs en rejäl urglesning av bladmassa så solen når tomaterna så de hinner mogna väl. Bra att klippa bort alla blad nedanför första tomatklasen så inte bladen stjäl för mycket kraft från tomaterna. Då läggs energin på att utveckla tomaterna istället för att sköta om bladen.DSC_1576När plantorna börjar nå taket i växthuset så brukar jag toppa dem, lämnar ett blad över sista tomatblommorna. Nu får jag vara nöjd om det blir färdiga tomater hela vägen upp! DSC_1559I mitt badkar som står utomhus har jag faktiskt fått både tidigare och flera mogna tomater än i växthuset hittills i år! Den bästa sorten som mognar tidigast utomhus har varit sorten `Promyk´ som är en polsk tidig sort. Låga gula busktomater i framkant har också börjat mogna bra. Armeringsnätet var väldigt bra för att spaljéra upp de högsta sorterna mot. Ska nog skaffa ett badkar till nästa år och ha mindre med tomater i växthuset… det får bli planen! 😉DSC_1635Vindruvor behöver också sommarbeskäras kontinuerligt för att druvorna ska få så mycket sol som möjligt! Kallas för pincering dvs att man nyper bort de mjuka, nya skotten. Spara inte för många klasar på varje gren och pincera efter ca 2 blad efter sista klasen. Sidogrenar som inte bär frukt kan klippas efter 2-3 blad. Bäst att vara duktig med sommarbeskärningen så behöver man inte klippa så hårt på de förvedade grenar på vintern. Bra att titta till alla sina växter i växthuset nu så man inte har fått ohyra som sköldlöss eller ullöss på de fleråriga växterna. Viktigt att göra ofta så man kan stoppa angreppet i tid innan det har blivit omöjligt att hejda.DSC_1632

Första försöket med Vattenmelon och faktiskt har jag tre stycken nu i mitt växthus! Stora som mindre handbollar men ändå – glad att det lyckades trots brist på värme. Nu ska jag bara lista ut när de är mogna… Nästa år ska jag testa fler sorter!DSC_1440Vitlöken har hängt på tork färdigt och nu till helgen ska den plockas ner och förvaras i ett par rejäla glasburkar med lock som sen får hamna på en hylla i köket. DSC_1193Har planterat så många Fjärilsbuskar – Buddleja davidii `Blåvinge´ i år! Ett bra tag var de helt slut och då fick jag plantera av mitt egna lager oss våra kunder… skulle blivit en häck men nu har jag bara två kvar! Så är det när man inte kan tänka sig att ersätta en fantastisk växt med en sämre sort. När det äntligen har kommit en sort som är härdig och växer som bara den blir man lycklig! Att det sedan är min växtlärare Togge Carlsson som har tagit fram sorten gör ju den extra speciell. Nu har Togge ett 60-tal nya fröplantor på gång och jag har fått se bilder på nya avkommor i  färg som är perfekt nyans till Röd solhatt!! Ser fram emot resultatet!! 🙂 Nu gäller det att hela tiden klippa bort överblommat så nya blommor kommer hela hösten. Fjärilarnas favoritplats så inte bara min att sitta här under och njuta av både blomningen och det fladdrande fjärilslivet!DSC_1629Nu hoppas vi på en varm höst så alla prydnadsgräs som knappt har börjat få ax och att Dahliorna som var sena att komma igång får massor av blommor att plocka och njuta av! Färgkombinationen här har varit en favorit i år och nu när första beställningen på över 20 000 (!!) lökar är beställda har nog även denna kombinationen satt sina spår i mitt val av sorter. Ni som vill börja tänka på vårblomning – hör av er… så kommer vår rullande löklastbil på besök i höst! Micke har snickrat inredning med lökhyllor och är förberedd på min ”extra allt – beställning ” att landa! Just nu finslipar jag även på höstens nyhetsbrev så är ni sugna på fler hösttips så gå in här nyhetsbrev och anmäl er för att få trädgårdsinspiration rakt in i mailkorgen!

Ha en skön höst och njut av allt som mognar och blommar! Hoppas vi ses i höst! 🙂

 

 

 

 

 

7 reaktioner till “Höstligt trädgårdspyssel!”

    1. Har lite olika teorier… Först är det en tidigare sort som jag har utomhus. Sen tror jag att de i växthuset kanske har fått för mycket näring så det har blivit mer energi till bladmassa än tomater. Utomhus pollineras tomaterna bättre. Sen kan det vara att mitt växthus blir så varmt mitt på dagen så när jag inte är hemma och kan skugga just då så måste jag göra det redan på morgonen. Kanske det har blivit för lite sol därför? Hmm ja, det är inte lätt att veta vilken teori som är den riktiga eller så är det lite av varje…. Ha en fin söndag! Kram Bodil

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s