Inspiration, Okategoriserade

Annorlunda vår!

Första våren för vårt nystartade företag! Det har rullat snabbt och trots oro för covid 19 blev det så otroligt många nya jobb för oss. Vi förstod snabbt att många satsar på hem och trädgård nu när världen har krympt för ett tag. Stora som små projekt är vi så tacksamma för och vi är endast lite oroliga för vad vi ska hinna med OCH vi får verkligen försöka hålla oss friska! Vi har ju ett bra ”utejobb” och våra kunder håller vi nära fast ändå på avstånd just nu. Har visat ritningar utomhus och sist var det på teatertorget i Växjö. Det gäller att tänka både på våra kunders hälsa och vår egen,omtanke och ansvar! Tacksamma är vi att vi äntligen har fått ett riktigt ”dreamteam” som vi känner oss trygga och trivs med och det är så roligt att vi har blivit flera! Här kommer lite om vad som händer just nu och lite ögongodis på vårens favoriter!

Ett nybygge är färdigt i Älmhult och förra vintern planerade jag och presenterade en ritning för den trevliga och växande familjen. Nu är det fina huset på plats och vi har börjat med att plantera häckarna och sätta kantjärn. Många vackra planteringar har vi framför oss att göra här och det är roligt att vi har fått så många jobb i Älmhult i år…nära till jobbet är man inte bortskämd med 😉 DSC_9703På Råå ska ett växthus ersättas med pergola och växter i stora cortenlådor. Muren har lämnats kvar och skapar väggar till de båda trädgårdsrummen. Bästa Micke plockar upp tegel och gräver ner lådor som vi isolerar med frigolit. Här mer för att isolera mot värme än kyla. Fina träd ska väljas ut och planteras efter pergola och väggfasta bänkar har byggts upp! Vill ni se mer av denna vackra trädgård hos Thea & Anders så hittar du det Härlig inspiration i spännande trädgård!DSC_9690Första postlådan vi har levererat och visst blev den fin! Namnskyltar i järn är också en detalj som är roligt att kunna erbjuda våra kunder. Nu har klätterhortensian fått sitt vackra skimrande bladverk.. i Skåne är det alltid lite mer vår och grönare än på hemmaplan!DSC_9691De vackra snöklockorna- Leocojum venum jag planterade i krukorna sist var nu så vackra i blom! Nästa år får fler planteras och jag önskar att de jag har själv spred sig snabbare!DSC_9696En annan favorit är de fina Kungsängsliljorna – Fritillaria meleagris . I en trädgård med bara vita blommor är det fantastiskt vackert när alla vårlökarna blommar i renaste vitt med den ljuva vårgrönskan som fondvägg!DSC_9707Planterade för några år sedan en Pärlbuske – Exochorda macrantha `The Bride´ som vi har styrt mot ett stenblock. Allra vackrast i knopp och så fin tillsammans med tulpaner i vitt (okänd sort).

Nu är alla japanska lönnar- Acer palmatum  på väg att veckla ut sina vackra blad. En känslig period, för både torka och frost är något som lönnarna kan ta stryk av på våren. Så håll koll… ett tips!

Prydnadskörsbär har sin ”glänsartid” just nu…och snart är den över – för underbart är kort det gäller verkligen dessa skönheter! Jag gillar körsbär nästan ännu mer som flerstammiga buskträd än som stamträd. I min trädgård har jag ett Bergskörsbär – Prunus sargentii som jag köpte för 12 år sedan. Våra grannar ville inte ha någon häck och då valde jag att sätta friväxande buskar i stället … Något som jag ofta planerar in i större trädgårdar/gårdar ute på landet. Ju större ytor desto rejälare växter behövs det både som avskärmning, rumsindelning och vindskydd. Den här är dessutom en av de tåligaste sorterna som är härdig upp till zon 4-5 (6). Den har dock ingen lång blomningstid.. ett par veckor max om det inte är en värmebölja just då…men den är ljuvlig när den blommar! Inte i så ilsket rosa utan ljusare och lite enklare i blomman som får extra skönhet av de mörkt kopparfärgade bladen. Den extra bonusen är den helt fantastiska höstfärgen – lysande karminröd som kan variera från dunkelt vinröd till lysande orange!DSC_9681DSC_0019Det första jag planterade i Allamåla när jag tog över gården var två buskar av Prunus Àccolade´ Mest kända från kungsträdgården i Stockholm och en av de vackraste i blom! Växer med vasformad ”krona” men med tiden blir den bredare med överhängande sirliga grenar. Den planteras oftast som träd men ute på landet så gillar jag det naturliga friväxande allra bäst. De trivs väldigt bra i Allamåla och har växt snabbt, tanken var att de skulle ge skugga till hundgården tills vi flyttade dit… och ja- redan fyller de sin uppgift och hundgården är dock bara min växtförvaringsplats än så länge… De här blommorna hänger lite nickande så man verkligen kan ”kika in” i blommorna när man tittar upp! Rosa i knopp som bleknar i vitt efterhand. Blommar längre än Bergskörsbäret men får inte riktigt lika vackra höstfärger. Härdig i zon 1-3 (4). Ett litet problem vissa år är att Domherrarna kan käka upp blomknopparna om det är en kall vinter.

När jag gick min helt underbara trädgårdsutbildning för 12 år sedan hade vi många växter som vi fick sköta om under utbildningstiden. När vi slutade så lottades träden ut och jag fick ett Hängkörsbär – Prunus x serrulata `Kiku- shidare-zakura´ som betyder ”hängande Chrysantheum” . Skarpare rosa och helt fyllda i blommorna. Mitt träd var bara på låg stam 120 cm så jag har beskurit det så att grenarna ska sträva uppåt istället! En hängande krona behöver rejäl stamhöjd för att man ska få ”trädkänslan” annars hänger grenarna snart ner i backen och det blir mer en buske. Kanske inte mitt favorit körsbärsträd men den har så klart ett stort affektionsvärde! Härdig i zon 1-2 (3)

DSC_6202

Den lilla söta Dvärgkörsbär – Prunus incisa `Kojou-no-mai´är ett väl använt träd och buske i våra trädgårdar! Lagom stort att kunna få platsa i en perenn/busk plantering men även som ett toppympat träd i mindre trädgårdar eller vid uteplatser. Vackra späda, krokiga grenar som är fina att belysa, blommar tidigt på bar kvist med små rosa/vita blommor… och även denna får fantastisk höstfärg! Med andra ord – ett körsbär som är vackert under alla årstider (inte bara en kort blomningstid). Härdig i zon 1-4DSC_9724Väl så fin…men inget körsbär… Prakthäggmispel-Amelanchier lamarckii Blommar så vackert tillsammans med de kopparröda bladen. Får bär som fåglarna älskar… och underbar höstfärg i koppar/orange! Vanlig som häck men alldeles underbar som friväxande buske eller som träd. Kan få mjöldagg…enda minuset. Zon 1-5DSC_9667Ett annat vackert träd Sydbok – Nothofagus antarctica som hamnade hos mig efter flera års tjat…jo, jag visste att det inte var så härdigt enligt fakta…men jag hade många gånger tittat längtansfullt på Växtmästaren i Osbys vackra exemplar vid dammen…Osby är väl inte så långt bort, klarar det sig där så gör det väl här? Dessutom namnet ”antarctica” lät väldigt härdigt 😉 Till sist fick jag beställa hem och nu är det nog 7-8 m högt! Så vackert grenverk i fiskbensmönster och den svarta barken med vita lenticeller… Ljuvligt träd trots ingen blomning! Zon 1-3DSC_9729Min egen odling i växthuset har gått lite över styr… är så roligt att så frön i februari när man längtar efter våren. Att det blev så galet lite tid över när våren kom var ju lite chockartat! Men jag  hittade snygga marockanska säckar att stoppa tomatplantor i och nu börjar beställningarna rulla in. Mässan som min plan var att sälja på blir säkert inställd som allt annat. Så växthuset är fullt, intresserade hör av sig! 🙂

DSC_9734…Så vad gör man när växthuset är fullt… bygger ett nytt på ny mark! 🙂 Logiskt i min hjärna men…ja den har ju ett annat grönare fokus än normala. Nu har jag grävt upp mängder av vårlökar, björnbär och vinstockar på uthusets södervägg. En vindruva är kvar för att sparas. Flyttat en hel rad Klockhyacinter- Hyacinthoides (okänd sort) till odlingslandet och nu har grunden blivit gjuten. Det som syns nu…kommer inte synas sen. Det blir en tegelmur och samma golvnivå i ”orangeri”delen som i växthuset. Mittfönstret blir spröjsade glasdörrar och…jag ska grunna på utseendet idag! Svart som växthuset det är säkert och dubbeldörrar. Längtar så efter att det kommer på plats och ska försöka visa upp hela vägen till färdigt resultat! Hoppas att det blir precis som jag drömmer om!DSC_0022Vaknat här nu i Allamåla där fåglarna är det enda som hörs, lämnat alla ritningar och växtlistor för en ”ledig dag” i mitt paradis! Att det sen blir fullt upp med fler frön i backen, tegel som ska flyttas och gödsel som ska grävas ner – är helt ok för en trädgårdsnörd! Lite korvgrillning på det så blir det en lyxsöndag för mig! Nästa vecka blir intensiv med alla växter som ska börja planteras.  Har fått en snabbkurs i djupandning (tack världens bästa revisor!) .. så vi är laddade OCH vi har världens roligaste jobb och ett eget växande företag – vilken energi det ger!

Önskar alla likasinnade trädgårdstomtar ett gott avslut på några lediga dagar!

4 reaktioner till “Annorlunda vår!”

  1. Vill bara säga att det är uppfriskande att följa dig! Att kolla in era projekt och uppdrag och få tips.

    Gilla

  2. Kan inte mer än hålla med, så inspirerande och med ett lugn och harmoniskt sätt följa dina bilder, dina råd och allt fint ni gör.
    Så glad att jag hittade till BM via Instagram.
    Har du något tips på var jag kan köpa Guldfläder ‘Plumosa Aurea’ Skulle gärna vilja skaffa mig em japansk lönn då jag gillar bladverket men då jag bor i zon 5-6 så passar den inte hos mig tyvärr. Guldfläder kan gå däremot. Har du andra tips på likande buske/träd som har dess utseende?
    Önskar dig en fin dag!

    Gilla

    1. Hej Sofia! Vad glad jag blir! Dina ord värmer efter en dag i hagel, regn och blåst… välgörande – tack! 🙂
      Jag ska kolla runt om guldfläder. Har försökt beställa ett gäng av rönnspirea – Sorbaria sorbifolia `Sem´ i dag som liknar…men är lite invasiv dock.
      Är väldigt förtjust i gulbladig hassel och guldschersmin men de har ju inte så finflikiga blad…men vacker färg!
      Ska fundera vidare o återkommer om jag hittar!
      Ha en fin vår och tack för att du följer oss!
      Mvh Bodil

      Gilla

Lämna en kommentar