Min trädgård

Äntligen kom regnet!

Tänk att man kan längta så efter regn! När dagen kom som det regnade från morgon till kväll, råkade jag inte kunna komma in från växthuset… Bästa stället att stilla sinnet och njuta av regnet som smattrar på taketDSC_3748Köpte Klängliljor – Gloriosa superba på en trädgårdsmässa i våras. Det blev inte rätt färg men de är så vackra när de svävar i taket på växthuset nu. Jag skuggar dem för den värsta stekande solen mitt på dagen och de verkar trivas bra!DSC_3977 Jag älskar ju lerkrukor och kan knappt klara av att plantera något i plast. Svårt att misslyckas i krukor som kan andas och hålla fukten på samma gång. Kanske får man vattna lite oftare när plantorna blivit riktigt stora – men det är det värt!DSC_3970 Årets skörd av gurkor har varit lyckad! Den sort jag planterade i våras  heter `Cordoba´ och har varit riktigt produktiv! Mycket tzatziki har det blivit, familjens favorit både till grillat och som pålägg på mackan. Kanske borde jag gallrat men försöker äta upp dem eller ge bort så fort det går istället!

Tomaterna mognar också i snabb takt! I år har jag bevisat för mig själv att man ska hålla sig till sina gamla favoriter när man väljer tomat frön. Den här goda Körsbärstomaten – Black Cherry  är ju svårslagen. Några sorter visade sig mindre bra som Ìncas´ som fått en hel del pistillröta (svarta fläckar som sjunker in och ruttnar). Sorten `Maskotka´växer klent och verkar inte ge så många nya blommor efter första skörden. En regnig dag är perfekt att pyssla lite med tomaterna, binda upp, ta bort ”tjuvskott” som kommer i bladvecken. Jag klipper också bort blad nerifrån efter hand som tomaterna mognar uppåt. Då får tomaterna mer sol och bladen tar inte all näring!DSC_3981Jag har alltid några tomatfrön från Kreta på lager. Älskar de stora grekiska biff tomaterna och de blir faktiskt precis lika goda i mitt växthus som i sitt hemland! Idag åt jag den första mogna med parmaskinka och Hummus…mmmmm så gott! Fördelen med dessa plantor är att de tål mycket mer sol och torka! De placerar jag därför i full sol och jag skuggar dem inte alls för den stekande solen. De är klart vana vid detta 😉DSC_3746Har även kunnat slösa mycket med Basilika `Green Globe´. De har verkligen växt som stora klot men har blivit klippta på mycket så börjar nu förväxa sig rejält. Fick klippa ner ett par för att testa om de kan komma om med nya fräscha blad. Gott i sallader och i många maträtter – braåhakrydda!DSC_3972Mina två vinstockar har verkligen tagit sig bra! De är planterade på utsidan av växthuset och jag har sen hjälpt dem in genom golvet. Detta förberedde jag innan jag gjorde grunden till växthuset. Detta är perfekt för då luras inte druvan igång för tidigt av vårsolen utan lugnar sig till den känner att tjälen har släppt och att värmen verkligen är på väg. Annars kan de lätt frysa ner om det kommer kalla nätter trots varma vår/vinter dagar. Jag har valt kärnfria och söta sorter som klarar av vintrar i växthus. Den gröna heter `Himrod´ och den röda heter `Vanessa´. Väldigt goda båda sorterna!

DSC_3979Utanför växthuset på norrsidan står mina ”skogsplantor” på tillväxt! Sån tur att jag inte planterade ut mina barrotade häckplantor direkt, då hade de nog varit torra pinnar nu! Har tänkt att utmed åkrar, skogsvägar och vid min damm ska jag ha lite fin blomning. Nu har jag ett bra lager av Fläder –Sambucus nigra, Skogsolvon (midsommarblomster)- Viburnum opulus och Trubbhagtorn –Crataegus monogyna. De ska få lysa upp med sina vita blommor! Jag ignorerar att min ”skogsmentor” kallar det för ”jävla ogräs” 🙂 Man måste få ha fint även i skogen – tänk vad fint de kommer lysa mot de gröna väggarna (läs; Granarna). Lite nervöst känns det dock för alla granplantor som planterades innan midsommar så det får gärna komma fler regndagar för mig!

4 reaktioner till “Äntligen kom regnet!”

 1. Jättetrevlig läsning! Visst är det så, att de ”gamla” tomstsorterna funkar bäst – ja, de funkar hyfsat även i +30 grader.
  Tack än en gång för trevlig läsning! Kramar Yvonne

  Gilla

  1. Tack Yvonne! Det är härligt att njuta av egen odling! Längtar efter att få odla på friland i Allamåla men än så länge får det bli i växthuset…. Kram o ha gott!

   Gilla

  1. Hej Pär! Jag har tagit frön när jag varit på semester där. Brukar bara fördela fröna på en servett som jag sen torkar hemma. På våren drar jag bort ett skikt på servetten lägger ut på såjord i krukor. Har tyvärr inte varit på semester i år så hoppas det finns frön i min sista tomat!! Annars får jag skicka bud med någon som ska på semester i höst! Mvh Bodil

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s