Trädgårdsplanering

Renovering av trädgård!

En trädgård har en viss livslängd. Allting växer och modet ändras – ibland kan det därför behövas en uppfräschning!

Det var därför jag kom första gången till Monika & Bengt, de kände att det var trötta på sin framsida. Mycket förväxta barrväxter, ett plommonträd, gräsmatta och en risig häck inventerades. Några av växterna har hamnat för nära huset och kunde bli ett problem både för dränering och fasaden. Mina kunder ville ha bort de befintliga växterna och få en liten sittplats istället med växter. Plommonträdet kom vi överrens om att det var värt att spara. Det tar lång tid att få nya träd i samma storlek, bättre att spara när det både mår bra och ser bra ut.

unspecified

Mitt förslag var att ta bort hela gräsmattan och göra planteringsytor istället. En stenlagd gång som leder fram till en liten sittplats. Plommonträdet sparas och får underplantering med marktäckare. Mot grannens uppfart sätts en spaljé som insynsskydd och en vintergrön häck mot vägen som inramning.

imgp1561

Efter lite funderingar kom Monika & Bengt fram till att de kanske ville ha en större uteplats nu när det skulle  bli en trevligare framsida. Det var ett bra beslut, det visade sig bli en mysigare plats att vistas på än tidigare! För tre år sedan började BN-schakt med förarbetet och grävningen. Bengt & Monika lade stenen och planterade Idegranshäck – Taxus media `Groenland´ själva.  Samma sorts idegran som det vintergröna klotet. Under trädet Bergenia- Bergenia cordifolia och Flocknäva – Geranium macrorrhizum,  tåliga och lättskötta marktäckare. För höjd planterades Tuvrör – Calamagrostis acut. Òverdam´.

dsc_0583

Tre år sedan har marktäckarna skött sig bra och bildar en fin matta som mjukar upp stenläggningen och förstärker den mjuka formen på planteringen.

imgp1565

Stegstenar i skiffer gör att det går att komma ut i planteringen. Galvade kantjärn sattes som avgränsning mellan stenläggningen och planteringen. Temat i växtvalet var rödbladigt/silvrigt som är snyggt till det vita huset och de ljusgråa markiserna! Här är allt nyplanterat och det är svårt att förstå vilken skillnad det blir när det växt till sig……

dsc_0187

….eller hur? Här har Silverpäronet- Pyrus salicifolia `Pendula´ fått en fin krona och den Japanska blodlönnen – Acer palm. `Blood good´, Alunrot – Heuchera Òbsidian´ och Silverax- Actaea simplex `Brunette´ står för det rödbladiga. Stegstenarna syns inte längre men finns och lämnar plats för att kunna gå ut i planteringen för att klippa ner perenner mm.

Närbild på de vackra bladen på lönnen. Fin kontrast både i form och färg mot det skira Prydnadsgräset – Miscanthus sin. `Morning Light´ (bara namnet är ju vackert!). Stäppsalvia – Salvia nemerosa `Caradonna´ är fint till med sina lila spiror.

dsc_0585

Från gatan ser man den mörkgröna idegranen som har tätnat fint och Solhatt- Echinacea Àlba´ är vacker under Silverpäronet. Efter solhatten har det höga Jättetåtel – Molinia caerulea `Transparent´ börjat få rejäl höjd redan, blir ca 170 cm högt med axen!

dsc_0189

Efter flocknävan kommer Koreansk plymspirea – Aruncus aethusifolius som håller på att blomma över här. Är också en fantastisk marktäckare som förutom sina vita blommor bildar fina kuddar av skira blad, får även vacker höstfärg. Perenner som faktiskt ser vackra ut även när det blir paus i blomningen, gör att planteringen alltid ser fin ut! Tack vare att formen och färgen på bladen är olika på alla sorter ger det ett livligt och spännande ”golv” i trädgården. Här får alla marktäckare fina höstfärger som också ger ett extra skönhetsvärde!

dsc_0584

När det har växt upp så bildar växterna en vacker utsikt från sittplatserna samtidigt som det ger ett skirt insynsskydd. Prydnadsgräs gör så mycket för en plantering, både höjd och rörelse. Det är dessutom vackert från vägen när det sticker upp bakom den klippta häcken och ger liv till det strikta.

dsc_0194

På spaljén klättrar Murgröna – Hedera Helix som på sikt kommer ge en vintergrön vägg och belysningens placering ger både ett fint skuggspel mot spaljén samtidigt som det förstärker Lönnens röda blad när det mörknar. Den silvermarmorerade Kaukasiska förgätmigej – Brunnera macrophylla `Jack Frost´ är så fin mot det rödbladiga.

dsc_0586

Har träffat trädgårdsägarna i somras och de var väldigt nöjda med sin nya framsida. Deras önskemål var en blommande och vacker framsida som skulle vara lättskött. Det var väldigt skönt att höra att det blev som de önskade! Jag visste att Monika hade problem med knäna och jag ville att det skulle vara så lite jobb som möjligt med skötseln. Då är det extra viktigt med växtvalet och att växterna fått så bra förutsättningar som möjligt både med vattning och gödsling!

Tack Monika & Bengt för gott samarbete så här några år efter! ❤

2 reaktioner till “Renovering av trädgård!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s