Våra trädgårdsprojekt

Uteplats- utöver det vanliga!

Härlig förvandling från trött uteplats till en ovanlig men fräck plats att umgås och ”chilla” på!

IMGP1926

Första besöket hos mina kunder. Stenläggningen hade gjort sitt och öarna med växter såg inte så roliga ut längre. Skuggröna som marktäckare men eftersom det är soligt läge är den gul och tråkig. Vi kom överens om att det var behagligare att gå på ett mjukt och solvarmt trädäck istället för stenläggning.

IMGP1929

Vy ut mot baksidan av tomten. Bra läge med öppen baksidan och planket skyddar mot vind och insyn.

DSC_4200

Vid ett besök på mysiga Löddeköpinges plantskola fick jag syn på denna fina bänken. Den fanns i bakhuvudet och blev inspiration till den nya uteplatsen! Jättebra att åka runt och titta på andra trädgårdar och plantskolor, finns alltid något som kan få igång kreativiteten!

DSC_0014

Då var det dags att förbereda! Stora galvade odlingslådor byggdes in i trädäcket. Dessa isolerades med frigolit och var öppna på undersidan med god dränering för växterna och bra skydd mot frost på  rötterna. Vi förberedde även för ljussättning med slangar att dra el genom.

DSC_0013

Vi träffade en duktig snickare som hette Daniel Karlsson på Bolmstad bygg, som vi samarbetade med. Det gäller i slutändan att allt passar ihop och då är det viktigt att det finns en bra kommunikation i processen! Det är så mycket roligare att jobba med positiva och yrkesskickliga människor dessutom! Här sätter jag och Micke ihop hörnan av galvat järn. Dessa yttersidor förlänger trädäcket och ger en förhöjd planteringsyta.

DSC_0165

Betong fundamenten till bänken är förberedda och vatten stenen står på gallret med vatten tunna och pump därunder.

DSC_0180

Allt på plats! Min favorit vatten sten är `Dahlia´ som både ger en fin vattenspegel, ljudet av vatten och man kan även komplettera med belysning i fontänen. Vacker granit skål där vatten rinner ut över kanten och ner i tunnan under. Vatten får fyllas på ganska ofta på sommaren då det dunstar relativt snabbt. Gallret som stenen står på är täckt av svart skifferkross.

DSC_0083

Dvärgkörsbäret – Prunus incisa `Kojo-no-mai´ ska bli tak över den fina bänken där man kan sitta och njuta av det lugnande ljudet av vatten. Blommorna kommer växa upp och bli en vacker inramning av sittplatsen. Först blommar Blåfloxen och därefter kommer Praktnävan – Geranium `Rozanne´ och de höga blå blomspirorna på Anisisop – Agastache  (fjärilsmagnet!) och Tuvrören – Calamagrostis acut. Òverdam´. Dessa kommer ge fin höjd då trädet är på rejäl stamhöjd på 225 cm behövs underplantering på olika nivåer som ger skydd när man sitter ner. Sitter i våra gener långt tillbaka att vi helst inte sitter helt öppet utan hellre väljer sittplats med skydd för ryggen!

DSC_0075

I de galvade lådorna samsas Dvärgsyrén Syringa meyeri `Palibin´ och Kantnepeta – Nepeta faassenii `Walkers L0w, Solhatt – Echinacea atrop. `Rubinstern´, Revsuga – Ajuga reptans, Blåphlox- Phlox divaricata `Blue Moon´, Stäppsalvia – Salvia nemerosa `Caradonna´.

DSC_0182

I de två lådorna utmed planket finns förutom samma perenner, vackra Glansmiskantus – Miscanthus sinensis `Ferner Osten´ och i väntan på att perennerna ska växa till sig och fylla ut planterades en sommarblomma Jätteverbena – Verbena bonariensis. En vacker höjdare som drar till sig många fjärilar.

DSC_0088

Färdigt för studentfest! Uteplatsen invigdes av släkt och vänner när sonen i huset tog studenten. Fick ett mail från mina trevliga kunder att det blev succé och 40 personer fick gott om plats och trivdes på den rymliga utplatsen.

DSC_0091

Har fått den stora äran att tidigare även fått göra framsidan av trädgården. Ska ta fler bilder i sommar på de vackra sensommarblommande perennerna och de fina prydnadsgräsen, ser fram emot att följa trädgården under fler årstider!  Fler bilder kommer längre fram på min blogg men här kommer ett ”smakprov” från trädgårdens framsida. Skickar ett stort tack till familjen Grimsdal för ert förtroendet, för gott samarbete och för all uppskattning vi fått under arbetets gång – Tack !<3

 

 

 

7 reaktioner till “Uteplats- utöver det vanliga!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s