Våra trädgårdsprojekt

Blomstertid nu kommer….

Tid för skolavslutning och jag saknar tiden då vi hade barn i Ryfors skola. Det var så mysigt att få se alla finklädda  barn sjunga i Göteryds kyrka! Besökte kyrkan i dag och tog samtidigt bilder på en plantering som gjordes en kall november dag för 5 år sedan med första snön som överraskade oss! Nu är det blomning för fullt och allt har växt till sig fint!

DSC_0438

Mot parkeringen fanns en gammal och trött plantering av  syrén, har missat att spara bilder från hur det såg ut innan! Det önskades en lättskött plantering som var vacker under flera årstider. Pratade med Bengt – duktiga kyrkvaktmästaren  och han tyckte att det var lite jobb med att rensa ogräs första året men sen har det varit lättskött!

Upprepning av några få sorters växter ger lugn för ögat och en rytm i planteringen. På andra sidan finns fina sittplatser där växterna ger avskärmning mot parkeringen.

DSC_0431

Vackra Dvärgsyréner –Syringa meyeri `Palibin´ ger en underbar doft och mängder av ljusvioletta blommor. Klipper man bort de överblommande fröställningarna så kan de även blomma om på sensommaren. De är dessutom väldigt torktåliga och får höstfärg i kopparnyanser.

DSC_0432

För att få snygg kontrast i bladfärgerna är Rödbladig smällspirea – Physocarpus opulifolius `Summerwine´ perfekt! Att den även kallas Djävulsbuske är kanske inget plus i kanten just här 😉 Den har vackra ljusrosa blommor som sedan får röda fröställningar- dekorativa hela hösten. Den här sorten har lite kopparröd glans då den är korsad av rödbladig och gulbladig smällspirea. Får vackert överhäng och är även denna väldigt tålig och lättskött!

DSC_0434

Som underplantering finns favoriten Björkspirea- Spiraea betulifolia som har högt skönhetsvärde under alla årstider! Vacker vårgrönska, vit blomning och fantastisk höstfärg! Den är dessutom (nästan) helt skötselfri på sikt. Får ett tätt växtsätt som inte släpper igenom ogräs – vilket gillas av vaktmästaren Bengt! De vitkantade bladen tillhör Vitbrokig kornell – Cornus alba Ìvory Halo´ som är en lägre och kompaktare sort med vackra rödbruna grenar,  syns bäst på vintern.

DSC_0158

På hösten blommar Syrénhortensia – Hydrangea paniculata `Limé Light´ och här syns även Idegran – Taxus media `Groenland´ som var tänkt att bli vintergröna klot. Jag erkänner att jag klipper lite på dem när jag råkar ”komma förbi” med en sekatör 😉 Vi satte först Thuja klot men de åts upp av kaninerna på en natt! Det syntes bara ett par cm kvistar och lite smulor av barr dagen efter planteringen!! Idegran är giftiga…sorry kaninerna! De högre buskarna med gul höstfärg är Bukettapel – Malus toringo sargentii E som även får vackra orange/röda frukter på hösten.

30-

Först på våren blommar Bukettapeln då den är helt vit av vackra äppelblommor! Den är perfekt som häck då den blommar rikligt trots klippning. Faktiskt nästan allra vackrast när den är i knopp, saknar bilder på det!

Det är magiskt med årstider och jag älskar hur färgerna skiftar med tiden! Det är så värdefullt med höstfärger och jag lovprisar gärna dessa växter som förutom vacker blomning skänker oss en sista energikick innan allt blir grått. Nu är det blomstertider som mest och det får bli en tröst när vi nästa vecka kommer hit  för att ta farväl av världens bästa farmor!<3

 

3 reaktioner till “Blomstertid nu kommer….”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s