Våra trädgårdsprojekt

Vägen till en romantisk trädgård!

Ett projekt från Karsnäs – tillsammans med Doris och Helmut förvandlandes gräsmatta till en gammaldags och  romantisk perenn plantering. Doftande och fjärilsälskande växter som ögongodis från vår till höst!

IMG_6516

En underbar bild från Eike som får mig att bara vilja gå vidare på dessa stegstenar-rakt in i blomhavet! Rosor utmed smålandsstaket på vänster sida tillsammans med Isop – Hyssopus officinalis  (blå spiror) Grekisk vädd – Knautia macedonica, Backtimjan –Thymus serpyllum mellan stegstenarna. På höger sida en Flickmagnolia –Magnolia `Susan´ som fått sällskap av bla Astilbe – Astilbe Èrika´ (rosa plymer) och Koreansk plymspirea –Aruncus aethusifolius närmast i bild.

trädgård hösten 2013 159

Allt började med en dröm om ett lusthus- en sittplats under tak med klätterväxter på spaljéer som väggar. När det var färdigbyggt och förberett för växter kom vi dit för att hjälpa Doris och Helmut med plantering av de större växterna. Här planterar jag och Micke vårt favorit träd med vackraste höstfärgen Ullungrönn – Sorbus com. `Dodong´.DSC_0534

Vid nästa besök! Doris har fyllt på sin plantering med sina  favoritväxter med ett säkert öga för vackra kombinationer. Jag kom med förslaget att binda ihop ”Lusthusön” med rosrabatten längst med staketet som kändes lite ensamt och sökte sällskap! Rosor är fantastiskt vackra men de behöver perenner som både blommar tidigare och fyller ut runt den lite tråkigare nederdelen av rosorna.

Förslaget godkändes och eftersom här fanns viktiga el kablar nergrävda blev det kroppsarbete med handgrävning. Först grävs grässvålen bort och stenar grävdes upp, vilka många var perfekta stegstenar som vi kunde använda i planteringen. Micke kör jordfräs för att luckra upp och blanda ner jordförbättring med.

Kantjärn sattes runt om hela planteringen som avskiljning mot gräsmattan, många metrar har vi satt under åren och ibland känner jag mig mer som en plåtslagare än en trädgårdsmästare! Det är det värt då det alltid lyfter att få en tydlig markering och lättskött blir det också när gräset hindras att växa in bland perennerna.  När alla förberedelser är färdiga så får man äntligen plantera! Jag valde perenner som passade bäst till de befintliga växterna, mycket som doftar och som fjärilarna älskar.

2014-07-06 15.53.26

Istället för två planteringar har det nu blivit en stor som binder ihop växthuset med lusthuset och  ger ännu starkare känsla av blomsterhav!

Store  Mosse,Trädgård sept. 2015 037

Klätterväxter har redan täckt upp spaljéerna och bildar blommande väggar till lusthuset.Hela planteringen kantas av kantnepeta som Doris själv drivit fram i sitt växthus. Här har de blommat över men de ger en fantastisk inramning i lavendelblått!

IMG_6430

Smålandsstaket med ljuv ros (okänd sort).

Trädgård 2015 090

Här är kantnepetan i blom och ger Pionerna ett vackert sällskap, förstår varför alla vill köpa Pioner på plantskolan när man ser den här bilden!

DSC_4131

Blodnävan – Geranium sanguineum `Max Frei bildar låga, fina kuddar och Backtimjan – Thymus serphyllum täcker upp jorden mellan stegstenarna.

Trädgård 2015 150

Denna vackra Jättevallmo- Papaver orientale finns under Ullungrönnen och blir ett fint blickfång när den vecklar ut sig i full prakt! Fantastisk närbild av Eike!!

Trädgård 2015 099

Avslutar med en vårbild där både Magnolian och stamrosen `Louis Bugnet´ blommar samtidigt. Härligt med sådana här fina  sammarbetsprojekt där våra trädgårdsvänner får sina drömmar levande och vi hjälper till lite på vägen, när det behövs. Tack än en gång Doris, Helmut och Eike för både bilder och  för förtroendet att få hjälpa er i ert paradis på jorden!

6 reaktioner till “Vägen till en romantisk trädgård!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s