Inspiration

Vårlängtan!

Snön yr utanför, bokföringen väntar.. men jag längtar och funderar på om jag ska kolla i frökataloger istället. Ser tillbaka på vårliga bilder och funderar på kommande säsongs ”måstehaväxter”!

Blommor ! 031

Min planteringshörna, där jag helst står och fixar och njuter. Köpte mig en vacker Trädgårdsaurikel – Primula Pubescens Èxhibition Blue´ som blommar från maj till juni. Perfekt i vår krukorna i stället för penseér! När den blommat över delade jag plantan till sju nya, de planterade jag som marktäckare runt min Bambu. Ger nu en så vacker vårblomning! Finns så många sorter och i år vill jag ha fler!!

Dagen 026

Vårlökar planteras på hösten och jag satte de sista lökarna dagen innan julafton! Visserligen tacksam för vädret var milt, då hann jag även i år med allt jag lovat.. Däremot känns det oroväckande, vad händer? Hoppas nu att lökarna inte ruttnar bort utan får den kylan de behöver så jag får njuta av årets nya lökar!

Under min Näverhägg – Prunus Maackii  med sin vackra guldfärgade stam, har jag försökt få lökar som avlöser varandra under säsongen. Börjar med tulpaner, pärlhyacinter och därefter kommer Allium och avslutar på hösten med Tidlösa – Colchicum (giftig). Runt om har jag Buxbom häck och som marktäckare min favorit, honungsdoftande vårtörel – Euphorbia cyparissias. Rött bladverk på våren, limégul blomning och fina höstfärger. Sprider sig lätt (lite varning!) Snygg tillsammans med Stäppsalvia- Salvia nemerosa Òstfriesland´ som blommar i flera omgångar.

Vilka fröer blir det i år? Har efter några år då jag enbart sått perenn frön återgått till lite mer sommarblommor. De blir fina som komplement till perenner och i mina krukor blir de fler för varje år! Alltid blir det Heliotrop för doften, färgen och fjärilarna man får på köpet. Har också sått fin Purpurbasilka som här `Dark Puple´, både ätbar men också vacker i samplanteringar med sitt mörka bladverk och lila blommor. Har också (trots gult är fult) fått tycke för cremégula blommor som….

…Solrosen-Helianthus debilis `Vanilla Ice´ tillsammans med jätteverbena och sömntuta –Exchscholzia californica `Bridal Bouquet´.

blommor 011

Visserligen ettårigt prydnadshirs – Panicum elegans `Frosted Explosion´ men varje år petar jag upp självsådda plantor ur fogarna på markteglet…så visst flerårig! Fin med Heliotrop och fantastisk i buketter!

Växthus 3

Ja, naturligtvis tomater – ett måste! Nya frön som jag hämtat från Kreta, de är fantastiskt biffiga och de godaste som finns men det får bli några fler att testa. I år åt vi egna tomater fram till mitten av december, sena i starten i år men de tog igen det på slutet i stället!

Planteringshörna 2

….det lär bli fullt här nästa år också, det är säkert men vad det blir med- det får jag dagdrömma om lite till 😉

2 reaktioner till “Vårlängtan!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s